Menu

Социјална еду-акција

Школски ACES пројекат “Социјална еду-акција”

Политехничка школа ове школске 2015/2016. године у оквиру Академије централно-европских земаља (ACES), уз подршку Министарства просвете Републике Србије и у партнерству са Електростројарском школом, Вараждин спроводи пројекат на тему Солидарност – “Социјална еду-акција“.
Позивајући се на истраживања (www.unicef.rs), дошли смо до закључака да људске ресурсе у руралним подручјима у односу на урбана подручја карактерише неповољнија образовна структура услед недостатка интересовања, немотивисаности и одустајање од школовања након завршене основне.
Идеја нашег пројекта је превенција социјалне искључености деце и младих из категорије руралних ученика.
Оспособљавајући урбане ученике да промовишу солидарност кроз вршњачке едукације, и подстичући руралне ученике да постану проактивни помажући инклузију маргинализованих припадника осетљивих група, наш пројектни тим тежи да промени негативну перцепцију континуираног образовања и да мотивише све ученике на даљи лични и друштвени развој.
Вршњачке едукације и еду-акције су осмишљене тако да промовишу превенцију сиромаштва, права детета, волонтеризам, здраве животне стилове. Обе категорије ученика би требало да заједничким деловањем развију одрживе међуљудске односе у друштвеној заједници сарађујући са децом оштећеног слуха, децом оштећеног вида, особама са инвалидитетом, децом са посебним потребама, децом из хранитељских породица, припадницима националних мањина и старим лицима.

 

Волонтеризам

Пројектом  „Социјална еду-акција“ предвиђена је и реализована неформална  едукација Вршњачкикх едукатора о значају волонтеризма, с обзиром на то да је рад свих носилаца пројектних активности базиран на добровољној бази. Овом приликом, дугогодишњи пријатељ и партнер Политехничке школе, Црвени крст Крагујевац, изашао је у сусрет позиву за едукацију. Том приликом је 15.12.2015. госпођа  Марица Патрногић разговарала са Вршњачким едукаторима школа из Крагујевца и Вараждина о волонтеризму као глобалном покрету али и о добрим примерима волонтерске праксе са локалног нивоа.                   

Координатор пројекта: Јована Јанић

 

Посета удружењу „Романипен“

Приликом заједничког боравка две партнерске групе Вршњачких едукатора у Крагујевцу, 17.12. је реализована заједничка посета образовно-културној заједници „Романипен“, издвојеној као изузетан пример добре праксе младих Рома. Посети су се придружили и ученици ОШ Милоје Симовић и ОШ Сретен Младеновић.

У разговору са педагошким асистентима овог удружења, посебно је представљен пројекат „Библиотека играчака“ – њиме је обезбеђено око 250 најсавременијих образовних играчака које подстичу развој логике, моторичке играчке, као и играчке друштвеног карактера. Осим тога, редовно се посећују и удаљена ромска насеља у која се комбијем одвозе ове играчке деци из приградских насеља.

                                                                                      

  Координатор пројекта: Јована Јанић

 

AЦЕС пројекат - Гостовање на Радију 9

 
Гостовање ученика вараждинске школе у Крагујевцу био је повод за укључење представника Ученичког пројектног тима у програм једног од локалних медија. Радио 9 редовно извештава о активностима Ученичког парламента наше школе, па је тако и овом приликом омогућио Вршњачким едукаторима да крагујевачку слушалачку публику обавесте о досадашњем току реализације активности на партнерском пројекту о солидарности.

Координатор пројекта: Јована Јанић

АЦЕС пројекат – Сусрет у Крагујевцу

Први сусрет Политехничке школе и Електростројарске школе на заједничком пројекту о солидарности одржан је у Крагујевцу, од 15. до 17.12.2015.

Ово је била прилика да се Вршњачки едукатори, који симултано изводе пројектне активности у својим школским и локалним заједницама, упознају, размене искуства и развију нове идеје.

Осим неформалног програма ученичке размене, током овог тродневног боравка одржане су предвиђене едукације и еду-акције уз подршку релевантних локалних сарадника.

Координатор пројектаЈована Јанић

                             

 

АЦЕС пројекат - Значај образовања и доживотног учења

Током посете Крагујевцу, Вршњачки едукатори из вараждинске школе су имали прилику да се упознају са проширеним саставом Ученичког пројектног тима крагујевачке Политехничке школе. Реч је о ученицима ОШ Милоје Симовић и ОШ Сретен Младеновић који од почетка пројекта прате реализацију активности.

Овога пута су се и директни и индиректни учесници окупили у просторијама локалне Канцеларије за младе, и разговарали о значају образовања и доживотног учења. Водитељ Округлог стола била је координатор пројекта Јована Јанић, а догађај је подржао помоћник градоначелника за информисање и унапређење положаја младих Обрад Турковић.

Координатор пројекта: Јована Јанић

Страна 2 од 3

Пријатељи школе

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Go to top