Menu

Социјална еду-акција

Школски ACES пројекат “Социјална еду-акција”

Политехничка школа ове школске 2015/2016. године у оквиру Академије централно-европских земаља (ACES), уз подршку Министарства просвете Републике Србије и у партнерству са Електростројарском школом, Вараждин спроводи пројекат на тему Солидарност – “Социјална еду-акција“.
Позивајући се на истраживања (www.unicef.rs), дошли смо до закључака да људске ресурсе у руралним подручјима у односу на урбана подручја карактерише неповољнија образовна структура услед недостатка интересовања, немотивисаности и одустајање од школовања након завршене основне.
Идеја нашег пројекта је превенција социјалне искључености деце и младих из категорије руралних ученика.
Оспособљавајући урбане ученике да промовишу солидарност кроз вршњачке едукације, и подстичући руралне ученике да постану проактивни помажући инклузију маргинализованих припадника осетљивих група, наш пројектни тим тежи да промени негативну перцепцију континуираног образовања и да мотивише све ученике на даљи лични и друштвени развој.
Вршњачке едукације и еду-акције су осмишљене тако да промовишу превенцију сиромаштва, права детета, волонтеризам, здраве животне стилове. Обе категорије ученика би требало да заједничким деловањем развију одрживе међуљудске односе у друштвеној заједници сарађујући са децом оштећеног слуха, децом оштећеног вида, особама са инвалидитетом, децом са посебним потребама, децом из хранитељских породица, припадницима националних мањина и старим лицима.

 

ACES пројекат – Светски дан права детета

У оквиру ACES акционог плана, Ученички пројектни тим је 20.11. у нашој школи обележио Светски дан права детета. Тим поводом су вршњачки едукатори говорили о Конвенцији о правима детета, а посебно је наглашен значај права деце на партиципацију, у овом случају посебно у школској и локалној заједници.
Поред чланова Ученичког парламента, Вршњачких едукатора и чланова Тима за подршку ученицима, предавању су присуствовали ученици ОШ Милоје Симовић, Драгобраћа и ОШ Сретен Младеновић, Десимировац. Ова група ученика са руралног подручја града заједно са својим наставником-ментором чини проширени састав нашег тима на пројекту. Договорен је наставак заједничких активности и међу-школске сарадње.

       

                                                                                    Координатор пројекта: Јована Јанић

ACES пројекат – Светски дан борбе против сиромаштва

ACES пројекат – Светски дан борбе против сиромаштва

    У оквиру обележавања Октобарских свечаности у Крагујевцу, чланови Ученичког пројектног тима Политехничке школе су били у прилици да се упознају са својим вршњацима из партнерских школа из Суботице, Ужица, Љубљане, Сарајева, Илиџе и Подгорице.
У месецу обележавања Светског дана борбе против сиромаштва, вршњачки едукатори су 21.10.2015. реализовали једну од пројектних активности у сарадњи са ученицима домаћинима и гостима наше школе. Разговарано је о глобалном проблему сиромаштва, о најчешћим узроцима, и могућим превентивним мерама.

  

Координатор пројекта: Јована Јанић

ACES пројекат – Интернационални састанак у Сарајеву

ACES пројекат – Интернационални састанак у Сарајеву


Овогодишњи ACES пројектни циклус отворен је сусретом представника 42 награђена пројекта у Сарајеву, Босна и Херцеговина, од 5. до 8.10.2015. С обзиром на то одабрани пројекти укључују партнерства 100 школа из 15 држава, ово је била изванредна прилика за упознавање и размену идеја и искустава наставника и ученика из различитих делова Европе.
Специфичније, представници нашег школског пројектног тима, ученик Александар Пајић III-14 и наставница Јована Јанић, су се први пут срели са представницима партнерске школе из Вараждина, Хрватска, и договарали о начину и току реализације предвиђених пројектних активности. Посебно су разматрани детаљи међусобних посета чланова пројектног тима, с обзиром на основну идеју ацес програма - интернационална сарадња и мобилност ученика.

  

Координатор пројекта: Јована Јанић

Aces пројекат – Посета Школи са домом за ученике оштећеног слуха

У складу са циљевима пројекта о подизању свести ученика о значају солидарности с циљем превенције социјалне искључености деце и младих из осетљивих и маргинализованих група, представници Ученичког пројектног тима и Ученичког парламента су 30.10.2015. посетили Школу са домом за ученике оштећеног слуха.

Првенствено су, у разговору са дефектолозима, ученици наше школе су упознати са специјализованим кабинетима за третман деце и младих са сметњама у развоју – соматопедски кабинет, тамна и светла сензорна соба, логопедски кабинет, посебно прилагођене учионице И занимања у оквиру основне и средње школе.

У другом делу посете, ученици су се дружили са својим вршњацима са оштећеним слухом, учећи понешто о знаковном језику. Договорен је наставак сарадње кроз подршку у промоцији спортова за особе са хендикепом.

Координатор пројекта: Јована Јанић 

Страна 3 од 3

Пријатељи школе

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Go to top