Menu

Посета изложби "Чистач" - Марине Абрамовић

Стручна екскурзија је реализована у петак15.11.2019. године, а предвиђена дестинација је била Музеј савремене уметности у Београду, тј. изложба Чистач Марине Абрамовић. 

Екскурзија је изведена у сарадњи са активом подручја рада Култура, уметност и јавно информисање.  Група је обухватала 30ученика, од другог до четвртог разредаобразовног профила Техничар дизајна ентеријера и индустријских производа, 6 бивших ученика, сада студената Филолошко-уметничког факултета  и 5 наставника.

Изложба Чистач је прва велика европска ретроспектива Марине Абрамовић, конципирана у блиској сарадњи с уметницом. Премијерно је приказана 2017. године у Модерном музеју (Стокхолм, Шведска), а затим је путовала по разним еврпским градовима. Изложба у Београду је последња станица на турнеји и носи посебан значај јер представља повратак уметнице у град свог рођења где је започела каријеру и где је последњи пут самостално излагала 1975. године, у Салону Музеја савремене уметности.

Изложба хронолошки прати све фазе вишестране педесетогодишње каријере уметнице, током које је изградила статус једне од највећих уметница данашњице. Садржи више од 120 радова и чине је слике, цртежи, објекти, фотографије, звучни радови, видео радови, филмови, сценографије, реперформанси и архивска грађа.

Живи сегмент изложбе чине реперформанси историјских перформанса Марине Абрамовић које ће дневно изводити домаћи и инострани реперформери, као и партиципаторни радови у којима учествује публика.

Марина Абрамовић (Београд, 1946) једна је од највећих уметница перформанса и једина из генерације радикалних перформера седамдесетих која се и даље бави уметношћу перформанса. Њени перформанси бескомпромисно тестирају границе физичке и психичке издржљивости тела, друштвених стереотипа и табуа, културних и родних идентитета, вршећи снажно афективно дејство на публику. То је уметност „чишћења“ која поседује капацитет да коренито промени доживљај сопства, других и заједнице, као и однос према самом животу. Њен опус сведочи о сталној потрази за методама и техникама ослобађања енергије људи, објеката и акција.

Екскурзија је протекла по утврђеном плану, на задовољство ученика и наставника. Поред великог доприноса едукацији ученика, ова посета је имала и значај и у смислу наставка сарадње са Музејом савремене уметности.

Председник стручног већа

Култура, уметност и јавно информисање

Марица Живановић Пољо

Login Form

Пријатељи школе

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Go to top buy metformin without prescription