Menu

Историјат школе

Својим Декретом од 14. марта 1854. године кнез Александар Карађорђевић оснива Занатску школи при Тополовници. Занатлијска школа је била прва установа такве врсте у Србији. 1859.године

Историјски филм о оснивању школе је  синимљен поводом прославе 150 година од оснивања. У филму су учествовали глумци Књажевско-српског театра из Крагујевца и ученици школе.

Погледај филм

 
Занатлијска школа је укинута за кратко време. Залагањем највиших дрзавних органа 1862. године донета је одлука да Занатлијска школа при Војној фабрици у Крагујевцу настави рад. 
 
Ратови за национално ослобођење против Турске од 1876-1878. године, за 12 година прекинули су рат Војнозанатлијске школе.
 
Школа је обновила рад 1888. године залагањем управника Завода Павла Шафарика, а посебно агилног инжењера Тоше Селесковића и министра војног Саве Грујића.
 
После завршене Војнозанатлијске школе знатан број питомаца је одлазио у развијене центре војне индустрије Европе и САД, како би наставио своје даље стручно усавршавање.Поред излагања у земљи, школа је учествовала на изложбама у Паризу 1889. године и у Лондону 1898. године.

Војнозанатлијска школа је израсла у водећу стручну школу на простору Балкана у времену пре Првог светског рата. Први светски рат оставио је тешке последице на рад школе. Услед аустро-угарске офанзиве 1915. године школа је трећи пут прекинула рад.
 
Школска зграда је  у Првом светском рату била знатно оштећена.
Са обнављањем Војнотехницког завода 1920. године обновила је рад и Војнозанатлијска школа. Школа је задржала војни карактер у погледу статуса и организације. Од 1925 године при школи је поново прорадио интернат, а питомци су школовани о трошку државе.

Школа је по четврти пут прекинула рад 1941. године.

Војноиндустријска школа број 1 у Крагујевцу основана је септембра 1946. године од стране Министарства народне одбране при Заводима "Црвена застава". У школу је школске 1946/47. године уписано 490 војних питомаца.
 
Школа је 1964. године добила назив Омладинска техничка школа "Ђуро Салај".

Од 1. септембра 1972. године оформљен је Центар за техничко образовање "Воја Радић", а школа је добила назив Металска школа за квалификоване раднике и техничаре "Застава".

У току школске 1990/91. године школа мења назив у Машинско-техничка школа "Застава".
 
Школа носи назив Техничка школа за машинство и саобраћај до 23.05.1996. године, а од 2009. године школа је променила име у Политехничка школу.
 
 

Пријатељи школе

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Go to top