Menu

Вести

Хуманитарни рад

У складу са традицијом у раду ученичког парламента Политехничке школе, 29. новембра 2012.године је реализована хуманитарна акција добровољног прикупљања одеће и обуће. Позиву су се одазвали и ученици и наставници, и тиме помогли материјално угроженим ученицима наше школе. Захваљујући блиској сарадњи ученичког парламента и педагошко-психолошке школе, прикупљена гардероба ће бити уручена онима којима је најпотребнија.

Проф. Јована Јанић

Dodaj komentar (0 Komentari)

Посета Музеју старих аутомобила и Медија центру

Ученици Политехничке школе саобраћајне струке посетили су Музеј старих аутомобила и Медија центар у Београду. Организатор ове посете је тим за неформално образовање који води професор Петар Стефановић, а подршку су пружили Министарство културе и Скупштина града Крагујевца, као и медијска кућа РТК.

Музеј старих аутомобила налази се у згради која је под називом Модерна гаража проглашена за културно добро. Изграђена је 1929. године као прва јавна гаража у центру града, а у њој су били смештени аутомобили учесника прве београдске међународне аутомобилске и мотоцикличке трке, одржане 3. децемра 1939. године.

Ученици су имали прилику да виде старе и ретке аутомобиле, од којих је најстарији Маро Гардон из 1897. У збирци се налазе и Титови аутомобили који данас вреде као педесет Голфова.

VIDEO

Ученици II6 су се припремали за ову посету- направили су паное са фотографијама старих и Фордових аутомобила које су поклонили Музеју, урадили су презентацију о Хенрију Форду и извели перформанс по књизи „ Мој живот и дело“ Хенрија Форда.

На тај начин ученици су стекли нова знања о историји аутомобилизма, али успели су да споје свет мотора и књижевности. Да је овакав начин организовања наставе ученицима занимљив, говори чињеница да ниједан ученик није изостао са часа и да током посете музеју није зазвонио ниједан мобилни телефон. Након обиласка Музеја ученици су посетили Медија центар.

Медија центар је основало Независно удружење новинара Србије 1994. године, као једину мултимедијалну организацију која пружа комплетне услуге на пољу медија, покривајући регион југоисточне Европе. У Медија центру ученици су организовали конференцију за штампу, а од искусних професионалаца из области медија и комуникација сазнали су где и како настаје вест.

Чланови новинарске секције стекли су нове новинарске вештине које ће им помоћи у раду на школским новинама, а можда је ова посета определила неке ученике да постану новинари. Медијску подршку пружила је новинарска екипа РТК, која је направила краћу репортажу о овој посети што је уједно била добра прилика да се на прави начин промовише Политехничка школа.

Dodaj komentar (0 Komentari)

Посета Болоњи

У оквиру пројекта АТЦ, директор Политехничке школе Синиша Којић је посетио лабораторије за машинство на Машинском факултету у Болоњи, музеј ФЕРРАРИ, Маранелло-Модена, фабрику Магнети Марелл и музеј ДУЦАТИ у Болоњи. Такође је пројекат “АТЦ Сербиа” представљен на Ректорату Универзитета у Болоњи. У делегацији су били и представници Привредне коморе и Факултета инжињеријских наука из Крагујевца.

Ватерполо утакмица

У оквиру новембарских активности предвиђених акционим планом школског пројекта о медијској писмености, неки чланови нашег тима су добили прилику да се путем мониторинга догађаја опробају у улози репортера.

Идеја да ученици присуствују неком јавном дешавању, и објективно, својим речима, забележе своја запажања одвела нас је на ватерполо утакмицу четвртфинала Купа Европе коју су играли домаћи ВК Раднички и шпански ВК Матаро, 24. новембра на затвореном базену Спортског центра Парк у Крагујевцу.

Представници нашег пројектног тима су били ученици Алекса Рашковић, II-10 и Никола Богдановић, III-11, а представник ученичког парламента је био ученик Никола Јовановић, III-3. Утисци о извештавању са терена су одлични, посебно пошто је утакмица је завршена убедљивом победом и доминацијом домаћина, резултатом 14:5.

У наставку ове активности је предвиђен разговор са остатком пројектног тима о искуству младих новинара, као и разговор о томе како су медији извештавали о истом овом догађају – приметити како различити медији различито разумеју и представљају вест, од наслова до детаља у тексту.

Проф. Јована Јанић

Тренинг „Новинари и информације“

У заједничком договору партнерских школа, професори координатори са ученицима интензивно настављају да раде на обуци о новинарској професији.

На тренингу под називом „Новинари и информације“, професорка Јована Јанић је са члановима пројектног тима Политехничке школе разговарала о улози новинара и начину на који се добијене информације проверавају и обликују.

Новинари представљају јавност - они сабирају и селектују информације, одређују њихову вредност и веродостојност и објављују их. Истакнута је прва и најважнија дужност новинара - истина, и због тога новинарске приче морају бити тачне. Новинари увек треба да гледају догађаје својим очима и добијају информације из прве руке; они треба да су неутрални и да нису пристрасни људима и догађајима о којима извештавају, нити да аргументе мешају са мишљењима.

Проф. Јована Јанић

Страна 85 од 89

Login Form

Самовредновање рада школе

Go to top buy metformin without prescription