Menu

Вести

О пројекту

О самом пројекту најбоље су написали чланови неформалне групе ”Од трња до звезда “ : Желимо да промоцијом предлога идејних решења садржаја школског дворишта Средње стручне школе у Крагујевцу, иницирамо израду, а потом и реализацију архитектонско-урбанистичког пројекта за уређење тог простора. Идеја нам је да наше школско двориште претворимо у мултифункционалну еколошку оазу, амбијент у коме ће ученици, наставници и родитељи, али и остали чланови локалне заједнице, радо боравити и бринути о том простору. Уређено двориште би добило нове функције и постало место едукативних, културних и забавних дешавања. Идејна решења ће урадити наши другари различитих образовних профила (Техничар дизајна ентеријера и индустријских производа, Техничар за пејзажну архитектуру…) и у њих ће вешто уткати своју машту и жеље, тј. визију о модерном и функционалном простору за младе.

Пројекат промоције би се реализовао почев од 15. октобра припремом и опремањем изложбе радова под називом „ Више од школског дворишта“, израдом видео анкете свих потенцијалних корисника ( ученика, наставника, управе школе, Школског одбора, родитеља и свих запослених ушколи). Анкета би била прказана на видео-биму током реализације изложбе и била би својеврстан документ-истраживање који би помогао у даљој изради пројекта уређења школског дворишта и изради пројектног програма. На изложби би били приказани радови, скице, предлози урбанистичког решења дворишта, али и детаља урбаног мобилијара ( клупе, канте за смеће, надстрешнице, осветљење, мурали, изложбени павиљони, учионица на отвореном, простор за рекреацију и сл. ) као и идејна решења хортикултуре. Ученици образовног профила Машински техничар за компјутерско конструисање би израдили 3Д моделе неких од решења. Свечано отварање изложбе је предвиђено за другу недељу децембра ( 12. 12.) 2019. године у галерији Средње стручне школе.

Убрзо је осмишљен и лого пројекта.

.

Обука

Координатор неформалне групе је имао узбудљјиву обуку и учење за реализацију предвиђених активности. Циљеви обуке су били :

• да представи програм “Млади су закон”,

• да се представници упознају са својим вршњацима из других делова земље, да размене искуства и стекну више самопоздања за реализацију својих акција

• да отвори теме комуникације и рада у тиму, решавања конфликата и проблема који могу настати

• да осмисле како организовати групу и посао, како поделити задатке и шта су све задаци, како проценити шта је све потребно за реализацију, како укључити заједницу, како проценити ризике, како промовисати пројекат, како извештавати о њему итд.

Припрема за реализацију активности

На састанцима неформалне групе је договорено да се затражи подршка наставника који предају моделирање машинских елемената и конструкција, математику и, наравно, стручне предмете  образовним профилима Техничар дизајна ентеријера и индустријских производа  и Пејзажној архитектури ( пројектовање, обликовање, цртање и сликање, радионички рад...) у редовној настави и кроз додатни рад и да предложе ученицима пројектне задатке на тему уређења школског дворишта. Договорено је да се уради анкета путем анкетних листића и интервју од кога би се направио видео запис. У оквиру неформалне групе подељена су задужења.

Спроведена анкета

 

Анкетирано је око 230 корисника школског дворишта из редова ученика и запослених. При одабиру одељења водило се рачуна да буду заступљене све године и сви смерови пропорционално броју ученика у школи. Трудили су се да из редова запослених покрију све структуре, наставнике теоријске и практичне наставе, педагошко-психолошку службу, секретара, рачуноводство школе, школског полицајца, теткице, управу школе и свих година старости. По завршеној анкети успесно су табеларно и графички средили податке.

Припрема изложбе ђачких радова

Вредни ученици су веома брзо приступили изради предлога уређења школског дворишта и дизајнирању  одговарајућег урбаног мобилијара, узимајући  у обзир  резултате анкете која је спроведена  међу ученицима и  запосленима. Радило се на редовним часовима, али online кроз додатну наставу и пројектне задатке.

Страна 4 од 80

Login Form

Пријатељи школе

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Go to top buy metformin without prescription