Menu

Вести

Беседничко вече

Као део пројектних активности у ACES циклусу 2012/2013, први званични састанак партнерских школа је одржан у Политехничкој школи у Крагујевцу, у Србији. Међу многим активностима, уводна активност је била званична презентација учешћа три партнерске школе на Академији и пројектних активности и циљева, коју је одржала проф. Јована Јанић.

Наравно, највећа пажња је била усмерена на беседничко вече "Провера реалности - Како изградити и опажати свет кроз медије", која је одржана другог дана посете за све директне и индиректне учеснике међународног пројекта.

Дан школе

Наша пријатељска Средња поклицна ин строковна шола из Бежиграда-Љубљана прославила је свој педесети рођендан. То је био разлог за посету наше делегације која су чинили Синиша Којић, директор, Милан Габарић, помоћник директора, Јелена Нешић, школски психолог и Јелена Максић, професор стручних предмета.

Љубазни домаћини су поред јако занимљиве и пригодне представе која је била заправо ретроспектива протеклих 50 година. Делегација је била у прилици да види кабинете и радионице у школи, али и да размени искуство са колегама из Словеније, Македоније, Хрватске и Финске.

Dodaj komentar (0 Komentari)

Еколошка радионица

У оквиру манифестације Октобар у Крагујевцу у италијанском кутку Политехничке школе организована је радионица поводом пројекта "Батерија узвраћа ударац". У пројекту учествују удружења грађана "Пријатељи планете" и "Кец" а такође и Центар за еколошко образовање и одрживи развој.

Чланови центра представили су проблем електронског отпада својим вршњацима из Македоније, Босне, Словеније и земљацима из Суботице и Ужица. Било је речи о врстама батерија, њиховом саставу, како утичу на животну околину, и како се рециклирају у Европи и код нас. Након презентације, ученици су разменили своја искуства о томе како се у њиховим градовима и земљама батерије рециклирају. Креирањем плаката и смишљањем еколошких порука сви ученици су дали свој допринос у радионици.

Плакат са најбољом илустрацијом и поруком је награђен аплаузом.

Dodaj komentar (0 Komentari)

Видео конференција Аces

Једна од активности предвиђена акционим планом школског међународног пројекта „Медији и реалност“ је видеоконференција учесника из све три партнерске школе. Тако су ученици и професори из Политехничке школе (Крагујевац), затим из АСУЦ “Боро Петрушевски” (Скопје) и Srednje poklicne in strokovne šole Бежиград (Љубљана) имали прилику да се први пут виде и чују уживо, представе и упознају, с обзиром на то да је до сада једини вид повезивања био заједничка Фејсбук група.

Разговарано је о њима најзанимљивијим пројектним активностима, о оним које су до сада реализоване, а посебно о предстојећој посети Крагујевцу. У складу са темом, наш пројекат за задатак има преиспитивање односа медија и реалности – савезници или противници – па је ова активност, реализована путем интернета, требало да ученицима покаже како се средства медија могу користити и у сврхе интер и мулти-културализма, сарадње, дружења и забаве.

проф. Јована Јанић

Посета Крагујевцу – званични састанак партнерских школа

Као део пројектних активности, први званични састанак партнерских школа ће се одржати у Крагујевцу, у Србији. Међу бројним активностима, као што су званична презентација о учешћу на Академији Средњо-европских Школа и наших пројектних активности, биће одржано беседничко вече „ Reality Check“ ("Провера реалности - Како изградити и опажати свет преко медија,") када ће говори ученика на ову тему бити одржани и награђени, а потом укључени у заједничку брошуру.

Ученици из свих партнерских школа ће такође имати прилику да упознају једни друге стране учешћем у еколошкој радионици Батерија узвраћа ударац (у организацији еколошке секције Политехничке школе) и Караоке журка (у организацији ученичког парламента Политехничке школе). Сви учесници (наставници и студенти) ће се сложити о покретању заједничког блога (као врсте медија) све три школе са информацијама о појединачним и заједничким активностима партнерских школа.

Један од циљева ове посете је договор о покретању магазина „Реалност“ (са истим називом у свим партнерским школама), који ће се бавити истим темама, али са различитим приступима. Ово ће бити прилика да се изаберу и именују новинари, фотографи, уредници, дизајнери међу ученицима из све три школе. Пошто ће посета бити одржана током Октобарских свечаности у Крагујевцу - низ догађаја који су посвећени трагичном догађају током Другог светског рата, 21. октобра 1941. - ово је такође прилика да се наши гости упознају са историјским и културним наслеђем града Крагујевца.

проф. Јована Јанић

Страна 80 од 81

Самовредновање рада школе

Go to top buy metformin without prescription