Menu

Социјална еду-акција

Школски ACES пројекат “Социјална еду-акција”

Политехничка школа ове школске 2015/2016. године у оквиру Академије централно-европских земаља (ACES), уз подршку Министарства просвете Републике Србије и у партнерству са Електростројарском школом, Вараждин спроводи пројекат на тему Солидарност – “Социјална еду-акција“.
Позивајући се на истраживања (www.unicef.rs), дошли смо до закључака да људске ресурсе у руралним подручјима у односу на урбана подручја карактерише неповољнија образовна структура услед недостатка интересовања, немотивисаности и одустајање од школовања након завршене основне.
Идеја нашег пројекта је превенција социјалне искључености деце и младих из категорије руралних ученика.
Оспособљавајући урбане ученике да промовишу солидарност кроз вршњачке едукације, и подстичући руралне ученике да постану проактивни помажући инклузију маргинализованих припадника осетљивих група, наш пројектни тим тежи да промени негативну перцепцију континуираног образовања и да мотивише све ученике на даљи лични и друштвени развој.
Вршњачке едукације и еду-акције су осмишљене тако да промовишу превенцију сиромаштва, права детета, волонтеризам, здраве животне стилове. Обе категорије ученика би требало да заједничким деловањем развију одрживе међуљудске односе у друштвеној заједници сарађујући са децом оштећеног слуха, децом оштећеног вида, особама са инвалидитетом, децом са посебним потребама, децом из хранитељских породица, припадницима националних мањина и старим лицима.

 

Волонтеризам

Пројектом  „Социјална еду-акција“ предвиђена је и реализована неформална  едукација Вршњачкикх едукатора о значају волонтеризма, с обзиром на то да је рад свих носилаца пројектних активности базиран на добровољној бази. Овом приликом, дугогодишњи пријатељ и партнер Политехничке школе, Црвени крст Крагујевац, изашао је у сусрет позиву за едукацију. Том приликом је 15.12.2015. госпођа  Марица Патрногић разговарала са Вршњачким едукаторима школа из Крагујевца и Вараждина о волонтеризму као глобалном покрету али и о добрим примерима волонтерске праксе са локалног нивоа.                   

Координатор пројекта: Јована Јанић

 

Посета удружењу „Романипен“

Приликом заједничког боравка две партнерске групе Вршњачких едукатора у Крагујевцу, 17.12. је реализована заједничка посета образовно-културној заједници „Романипен“, издвојеној као изузетан пример добре праксе младих Рома. Посети су се придружили и ученици ОШ Милоје Симовић и ОШ Сретен Младеновић.

У разговору са педагошким асистентима овог удружења, посебно је представљен пројекат „Библиотека играчака“ – њиме је обезбеђено око 250 најсавременијих образовних играчака које подстичу развој логике, моторичке играчке, као и играчке друштвеног карактера. Осим тога, редовно се посећују и удаљена ромска насеља у која се комбијем одвозе ове играчке деци из приградских насеља.

                                                                                      

  Координатор пројекта: Јована Јанић

 

AЦЕС пројекат - Гостовање на Радију 9

 
Гостовање ученика вараждинске школе у Крагујевцу био је повод за укључење представника Ученичког пројектног тима у програм једног од локалних медија. Радио 9 редовно извештава о активностима Ученичког парламента наше школе, па је тако и овом приликом омогућио Вршњачким едукаторима да крагујевачку слушалачку публику обавесте о досадашњем току реализације активности на партнерском пројекту о солидарности.

Координатор пројекта: Јована Јанић

АЦЕС пројекат – Сусрет у Крагујевцу

Први сусрет Политехничке школе и Електростројарске школе на заједничком пројекту о солидарности одржан је у Крагујевцу, од 15. до 17.12.2015.

Ово је била прилика да се Вршњачки едукатори, који симултано изводе пројектне активности у својим школским и локалним заједницама, упознају, размене искуства и развију нове идеје.

Осим неформалног програма ученичке размене, током овог тродневног боравка одржане су предвиђене едукације и еду-акције уз подршку релевантних локалних сарадника.

Координатор пројектаЈована Јанић

                             

 

АЦЕС пројекат - Значај образовања и доживотног учења

Током посете Крагујевцу, Вршњачки едукатори из вараждинске школе су имали прилику да се упознају са проширеним саставом Ученичког пројектног тима крагујевачке Политехничке школе. Реч је о ученицима ОШ Милоје Симовић и ОШ Сретен Младеновић који од почетка пројекта прате реализацију активности.

Овога пута су се и директни и индиректни учесници окупили у просторијама локалне Канцеларије за младе, и разговарали о значају образовања и доживотног учења. Водитељ Округлог стола била је координатор пројекта Јована Јанић, а догађај је подржао помоћник градоначелника за информисање и унапређење положаја младих Обрад Турковић.

Координатор пројекта: Јована Јанић

Страна 2 од 3

Go to top