Menu

Пројекти

Посета Удружењу студената са хендикепом

Новембарска Еду-акција Ученичког пројектног тима наше школе реализована је уз подршку групе ученика и педагога из ОШ Милоје Симовић и ОШ Сретен Младеновић у петак, 21.11, посетом Удружењу студената са хендикепом.

Ово је била прилика да се основношколци и средњошколци упознају са младим студентима крагујевачког Универзитета, члановима Удружења, који упркос свом хендикепу успешно развијају свој потенцијал и континуирано раде на свом личном и друштвеном усавршавању. Разговарано је о начинима за подстицање потпуне интеграције лица са хендикепом у све сегменте друштвеног живота, али првенствено о неопходности обезбеђивања услова за њихову партиципацију у области образовања и запошљавања.

Захваљујући доброј вољи и ентузијазму свих учесника овог догађаја, договорене су две заједничке активности едукативно-спортског карактера, о чему ће више речи бити у наредном извештавању.

  

Координатор пројекта: Јована Јанић 

I републичко такмичење ученика машинских школа у програмирању робота - Други дан

По предвиђеном распореду, у суботу 10. маја, реализован је наставак такмичења, извлачењем редоследа екипа за други такмичарски део – Израда задатка 2 за пролазак робота кроз лавиринт и трећег задатка - сакупљање предмета, и њихово тестирање на Лего роботу. 

Комисија за израду задатака је у петак изабрала изглед лавиринта кроз који ће такмичари пролазити, као и распоред преграда за трећи тип задатка – сакупљање предмета. 

Други такмичарски део је протекао у складу са пропозицијама, што је и констатовано од стране комисије за тестирање задатака и комисије за жалбе. Током другог дана такмичења, ментори такмичарских екипа и заинтересовани гости, присуствовали су организованој трибини под називом “Улога ИКТ у настави - садашњост и будућност“. 

Ова трибина је организована са идејом о свеприсутност незадрживог развоја информационе технологије и неопходности увођења нових информационих достигнућа у образовни систем, па самим тим и потреба за освешћивањем наставника и ученика о неопходној корелацији информатичке теорије и праксе. 

Опширније: I републичко такмичење ученика машинских школа у програмирању робота - Други дан

I републичко такмичење ученика машинских школа у програмирању робота - Први дан

Након одржаног обласног такмичења (25. 04. 2014. године) у програмирању робота, на републичком такмичењу у програмирању робота, које је одржано 9. -10. маја 2014. године у Политехничкој школи у Крагујевцу учествовало је 12 екипа. 

По предвиђеном распореду, у петак 9. маја, прво републичко такмичење уз пригодан програм, свечано је отворио директор Политехничке школе и председник Заједнице машинских школа, г-дин. Синиша Којић, а затим су присутне госте и такмичаре поздравили г-ђа Јелена Величковић, представница Униор компонентса, г-ђа Љиљана Свилар, представница Униор теоса и г-дин Срђан Атанасијевић, директор Комтрејда и пожелели им пуно среће и успеха током такмичења. 

Након добродошлице, такмичари и њихови ментори, уз присуство комисије за жреб, приступили су извлачењу редоследа екипа за први такмичарски део – Израда задатка за исцртавање облика и његово тестирање на роботу.

Опширније: I републичко такмичење ученика машинских школа у програмирању робота - Први дан

I републичко такмичење ученика машинских школа у програмирању робота - Извештај

I републичког такмичења ученика машинских школа у програмирању робота одржано је у Политехничкој школи у Крагујевцу у периоду од 09. до 10. 05. 2014. године. На такмичењу је учествовало 12 екипа од по два члана. Прво место на републичком такмичењу освојила је екипа 80DC из Политехнике - школа за нове технологије из Београда, друго место екипа ЗаЛего из Техничке школе из Зајечара и треће место је освојила екипа НС Гоку из Средње машинске школе из Новог Сада. Више кроз слике ....

Извештај са I републичког такмичења ученика машинских школа у програмирању робота можете преузети са овог линка.

 

 

 

Најава Републичког такмичења у програмирању робота

У петак 09.05. и суботу 10.05. 2014. године одржаће се ПРВО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ У ПРОГРАМИРАЊУ РОБОТА у Политехничкој школи у Крагујевцу. На једном месту ће се по први пут појавити 12 Лего робота.

Countdown Clocks

Страна 1 од 13

Поткатегорије

 • CEOOR
 • ATC
 • ACES
 • Једнаке шансе
 • Такмичење ученика у програмирању робота

  Програм треба да помогне младим људима да постану главни ослонац иновација у друштву, и омогући им да остваре своје професионалне потенцијале првенствено у оквирима науке и технологије. Циљ програма је да идентификује, изабере и даје подршку талентованим младим људима да се даље усавршавају на различитим пољима индустрије, од:

  • индустријске аутоматизације,
  • индустрије развоја софтвера,
  • роботике,
  • мреже и телекомуникација,
  • ауто индустрија.

  Уз подршку Министарства просвете Републике Србије, локалне заједнице, и водећих индустријских грана ово такмичење ће изнедрити квалитетне раднике. Тиме ће се обезбедити да се такмичење, организује сваке године и постане редовна активности у годишњем плану републичких такмичења Министарства просвете Републике Србије.

 • Радионице, рад и игре
  Општи циљ пројекта: Развијање личих афинитета и подизање свести младих људи када су у питању  вештине успешне комуникације (вербална и невербална комуникација), вештине активног слушања, суочавање са младима који испољавају одређене манифестације друштвено неприхватљивог понашања, методе решавања конфликта и промовисање позитивних људских вредности .
   
  Специфични циљеви:
  1. Повећање стручних компетенција професионалаца и волонтера за реализацију адекватне стручне праксе у раду са децом и младима из различитих осетљивих друштвених група. 
  2. Стицање животних вештина и ефикасније превазилажење проблема младих који испољавају проблеме у понашању у школи, кроз укључивање у радионице и радно окупациону терапију у пластенику.
  3. Потписивање споразума о трајној сарадњи између школе-носиоца пројекта и партнерске установе која непосредно реализује услугу: Дневни боравак за децу и младе са проблемом у понашању.
  Циљну групу чине:
  • ученици Политехничке школе.
  • корисници услуга партнерске установе.
  • запослени у школи, радници који ће бити чланови новооснованог тима за праћење ученика, професионалци и волонтери партнерске установе( просветни радници, психолози, педагози, специјални педагози и један број студената).

  Партнер на пројекту је Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“ из Крагујевца, чија је улога да:

  • организује обуке “Договор како то добро звучи“, 
  • реализује активности у пластенику,
  • припреми програм у дневним боравцима, мониторинг активности и 
  • учествује у припреми промотивног материјала и медијске презентације.
 • Open Discovery Space

  ОДС пројекат има за циљ да подстакне дељење, прихватање, коришћење и пренамену постојећих база образовних садржаја. Пре свега он ће демонстрирати начине како да се укључе школске заједнице у иновативне начине поучавања и учења кроз ефикасну употребу електронских ресурса. Он ће промовисати изградњу заједнице бројних европских школа и оснажити их да користе и деле јединствене ресурсе кроз смислене образовне активности. Поред тога, пројекат ће показати потенцијале електронских ресурса да задовоље образовне потребе ових заједница.

  Веб-портал који ће бити развијен током реализације пројекта биће друштвено-оријентисана платформа путем које ће наставници, ученици и родитељи бити у могућности да откривају, усвајају, дискутују и прилагођавају ресурсе својим потребама и интересовањима.

  На крају, пројектом ће се извршити вредновање утицаја и документовати цео процес у мапу која ће обухватити смернице за пројектовање и спровођење делотворних образовних активности заснованих на бази ресурса које би могле бити усвојене од стране других актера у школском образовању.

Go to top